Får du den hjælp, der bedst løser dine rygproblemer?

To mio. fraværsdage.

Danskerne har to mio. fraværsdage om året pga. ondt i ryg eller smerter i lænd.

Det er mange, og derfor kan man med rette spørge sig selv: Hvorfor opstår de – og hvad kan man gøre ved det?

Desværre er der meget sjældent et konkret svar på spørgsmålet. Selv med de mest avancerede undersøgelsesmetoder kan lægerne sjældent fortælle dig, hvorfor din ryg gør ondt.

Ryggen og rygsøjlen består nemlig af et utal af forskellige væv, som alle i princippet kan overbelastes, gå i stykker og derfor gøre ondt. Derfor kan det være meget svært at lokalisere det egentlige problem – og derfor også svært at behandle det.

Eks. på årsager til, at rygsmerter kan opstå:

Fysiske årsager

Du sidder ned mange timer på jobbet, falder sammen i kroppen, løfter med din ryg, går med opspændt mavemuskulatur, glemmer at trække vejret, har overbelastende arbejdsstillinger, en stresset hverdag, bærer på tung rygsæk eller taske m.m.

 

Psykiske årsager

Manglende evne til at lytte til din krop, kontrol af følelser, stædighed, angst, relation til forældre, selvopfattelse og overvældende følelser, ansvar og stolthed, utryghed og frustration, stress, fastlåste mønstre og sorg, intimsfære og seksualitet, temperament og tilgivelse, skam og drifter.

At døje med rygproblemer er både ubehageligt, kan være smertefuldt og kan nedsætte din livskvalitet på rigtig mange områder.

Rygproblemer er imidlertid ikke bare én ting. De kan komme i forskellige forklædninger. Jeg har herunder samlet en række problemstillinger, hvor du måske kan finde en, der passer på din situation:

 

  • Akut ”hold” eller ”hold i ryggen” – Et eller flere af rygsøjlens små led (facetleddene) har sat sig fast. Det kan måske være en forstuvning af et led, eller det kan være overbelastet muskulatur, der kramper sammen. Her kan rygsøjlens bruskskiver/diskusskiver også være involveret.

 

  • Hekseskud –  Hekseskud være en her og nu opstået smerte i den nederste del af ryggen.

 

  • Facetsyndrom –  Det fortæller blot, at det handler om et eller flere af rygsøjlens små led, dem der kaldes facetled.

 

  • Ischias –  Ischias er en smerte, der opstår i eller omkring den store Ischias nerve, der bliver irriteret og kan svulme op. Det kan give nervesmerter og trækninger nederst i balden og måske ned på bagsiden af benet. 95% af dem, der kommer til behandling med Ischias problemer, har ofte smerter i lænden.

 

  • Diskusprolaps –  En diskusprolaps opstår når en bruskskive/diskusskiven presses ud mellem hvirvlerne pga. et overbelastet pres på området. Skiven kan være intakt, men også punkteret. Er den punkteret er problemet meget forværret.

 

  • Lumbago –  Lumbago er en anden betegnelse for en længerevarende smerte.

 

  • Slidgigt i ryggen –  Det er en slitage af bruskskiverne, pga. overbelastning. Det handler her om at få behandling hurtigst muligt for at minimere/fjerne presset og dermed forhindre slitagen i at fortsætte.

 

  • Gigt i ryggen –  Det er en reaktion på et for højt inflammations niveau, som skal reduceres.

 

  • Myoser/muskelspænding i ryg –  Det er ryggen, der fortæller dig, den er overbelastet. Det kan både være af fysisk og psykisk karakter. Lytter du ikke til din krop, kan du derved havne i en af de overstående situationer.

 

  • Rundrygget –  Her bøjer din ryg dig forover, typisk en holdning der godt kan være medfødt.

 

  • Scheuermann –  Dette skyldes, at nogle af knoglerne er kileformet. Det volder sjælden nogle store problemer, men kan dog give smerter i området ved T12.

 

  • Scoliose ryg –  Er en Siderværts S-formet krumning, dvs. hvor rygsøjlen former sig som et S. Det er oftest medfødt, og det ligger gerne til familien. Har man Scoliose i familien, skal man altid observere børnene i deres opvækst og komme til behandling så tidligt som overhovedet muligt for at undgå korset og, endnu værre, stænger i ryggen. Et korset forbedrer ikke din ryg, men er kun et forsøg på at bremse udviklingen. Også derfor er behandling hurtigst muligt det bedste.

 

  • Skæv ryg –  Er naturligt for alle, som ikke nødvendigvis altid behøver at give problemer.

 

  • Lige ryg – Det naturlige svaj i ryggen er rettet ud, helt eller delvis. Har du en lige ryg, har du også oftest en sårbar ryg pga. den manglende flexibilitet, som det naturlige svaj giver.

 

  • Forstuvninger og fibersprængninger –  Det sker ved pludselig overbelastning af led og muskler, som f.eks. et fald eller et tungt løft

Har du ondt i ryggen?

Ondt i ryggen kan være til stor gene i hverdagen, men er normalt ganske ufarligt. I mange situationer vil det være en hjælp at holde sig i gang og bevæge sig.
Oplever du imidlertid en ryg, der er konstant træt, øm, har manglende flexibilitet eller måske endda alle tre dele samtidig, så kan det være meget invaliderende i hverdagen, og det kan nedsætte din livskvalitet betydeligt.

Og så er spørgsmålet jo så, om du hører til de mennesker, der bare accepterer, at deres livskvalitet bliver nedsat?

En af dem, der måske siger:

 

”Det går nok…”

”Det skal bare arbejdes væk”…

Eller :”Jeg ignorerer det bare, så slemt er det jo heller ikke”…

 

Men vidste du, at slidgigt opstår, når et led-område har været overbelastet over tid?

Så at skyde det væk eller ignorere det, gør faktisk kun det hele værre, og du kan risikere at have i en kronisk tilstand af smerter i ryggen. En kronisk tilstand betegner man som smerter, der er vedvarende, og som på den ene eller anden måde ikke har fortaget sig efter 3 måneder.

Så jo længere du venter med at reagere, jo mere udvikler du en forværret tilstand af din ryg.

En ryg, der er belastet, alarmerer nemlig gennem smerte.

Så hvor længe vil du gå rundt med en belastet ryg?

Det er der som regel ikke rigtigt nogen, der vil.

Til gengæld er der mange, der har prøvet alle mulige behandlinger og har betalt mange penge uden rigtigt at få løst rygproblemerne.

Men problemerne kan altså løses.

Der findes tre former for hjælp til dine rygproblemer, ud over operation

  • Den ene er øvelser
  • Den anden er behandling
  • Den tredje er åndedræts forløb

Men …

Mange oplever, at øvelser kun lindrer kortvarigt eller holder problemet lidt nede, men ikke løser problemet. Mange har også oplevet fejlslagne behandlinger uden effekt – og åndedrætsforløb er det kun de færreste, der endnu kender til.

Men jeg kan fortælle dig, at jeg er meget enig i, at øvelser ikke er en dybere løsningsmodel.

Jeg er også enig i, at der desværre findes mange behandlinger, som kun har en begrænset eller meget kortvarig effekt.

Men sådan er det ikke med Body-SDS behandlingen, og det vil jeg gerne fortælle dig lidt mere om. – Og også om åndedrætsforløbet, som er en fantastisk måde, hvorpå du selv kan gøre rigtig meget for at slippe både angst, stress og smerter.

Lad os først kigge på Body-SDS behandlingen:

Hvis du samler en fysioterapeut, kiropraktor, massør, zoneterapeut mv., ja, så har du faktisk en body-SDS behandling,

Det skal forstås sådan, at behandlingen arbejder med hele kroppen på samme tid, uanset om det er fysisk, psykisk eller mentalt. Det betyder, at hele kroppen bliver behandlet som en samlet enhed. – For det er jo dét, den er.

Når du ved, hvad Body-SDS behandlingen hos Body-Fyn kan gøre for dig, så er det faktisk ret indlysende, hvorfor Body-SDS behandlingen er det rigtige valg for dig med ondt i ryggen.

I en undersøgelse med 934 personer har 90% nemlig oplevet en markant forbedring eller fuld forløsning af deres rygproblemer

Det er rent faktisk 90 personer ud af 100

Ville det ikke være fantastisk, hvis du kunne være en del af de 90% og slippe af med dine rygproblemer?

kontakt mig meget gerne. Jeg kan hjælpe dig med alle de problemstillinger, jeg har beskrevet ovenfor.

Okay lad mig få mere viden om body SDS behandlingen hos body-fyn

 

… Og så var det noget med et åndedræts forløb…

Lad mig fortælle lidt om det:

Du har kun ét redskab i din krop, der kan hjælpe dig med at forløse angst, stress og smerter

Det er dit bevidste åndedræt.

Dit bevidste åndedræt er en refleks, du er født med, og som er knyttet til dit nervesystem. Du vil trække vejret helt automatisk, men det er ikke sikkert du trækker det på en god måde.

Hvis du har et dårligt vejrtrækningsmønster, er det ofte dine muskler der betaler prisen. Dine muskler er afhængige af ilt, og får de ikke nok ilt, så forsøger de at kompensere, hvilket kan give overbelastningsskader. Din vejrtrækning spiller også en stor rolle ift. et optimalt fungerende nervesystem, motorik, evnen til at slippe spændinger og maksimale ydeevne såvel fysisk som psykisk.

Derfor vil det være en ekstrem god kombination at bruge Body-SDS behandlingen sammen med åndedrætsforløb.

 

Jeg ser frem til at hjælpe dig

Hilsen

Keven Søgård Bruun

Body-fyn.dk