Symptomer på stress – brug dit åndedræt til at komme godt videre

Vidste du, at dit nervesystem sammen med to organer har stor forbindelse til din tilstand af stress, og at dit åndedræt er et af de absolut bedste redskaber til at genoprette din stress tilstand via nervesystemet?

Læn dig godt tilbage… Husk – ingen stress …

og træk vejret ind gennem næsen og dybt ned i maven..

Slip luften med et dybt suk…

Så er du klar og tilstede…

 

I denne artikel kan du læse mere om symptomer på stress, og om de forskellige slags stress, der findes. Du får også gode råd til at komme ud på den anden side af stressen.

Giv dig tid til at læse… og tænk over, hvor du selv stå i din stress tilstand…

Hvad er stress?

Stress er de forandringer, der sker i kroppen og i hjernen, når vi belastes indefra af vores følelser og tanker, eller udefra af mange daglige informationer fra fx arbejdet. Forandringerne skyldes stress-hormoner, som udløses, når nervesystemet er i kamp/flugt tilstand.

Mennesker, der har været udsat for stress i længere tid, kan blive alvorligt syge både fysisk og psykisk. Det skyldes tre faktorer: At lever og/eller hjerte ikke kan klare belastningen, og at nervesystemet nedbrydes.

Alle kan rammes, alle kan blive stressede, og alle kan blive syge af det.

Uanset om man er gammel eller ung, arbejdsgiver eller arbejdstager, barn eller voksen. Stress er kroppens reaktion på overbelastning. Er man stresset gennem længere tid, giver kroppen signaler. Spørgsmålet er så, hvor god man er til at lytte.

Denne reaktion kan være psykisk eller fysisk. Arbejdsskader i kategorien psykiske lidelser – herunder stress – koster årligt det danske samfund 2,6 mia. kroner, vurderer professor i sundhedsøkonomi, Keld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.

Der findes ingen nøjagtige tal for, hvor mange danskere, der bliver syge af stress, men hver fjerde europæer siger, at de føler sig stressede.

De fleste eksperter er dog enige om, at tallet stiger. Flere forudsiger, at stress og stressrelaterede sygdomme bliver en af de største udgifter for det danske sundhedsvæsen i de kommende år.

Der er mange gode grunde til at prøve at undgå at få stress. Som nævnt kan man blive alvorligt syg af stress.

Heldigvis hjælp at hente med Åndedræts forløb hos Body Fyn

 

De tre essentielle områder for at slippe stress i din krop

Hjerte-stress

Hjerte-stress er en udadvendt stress-form. Personer med hjerte-stress er ofte flyvske, overaktive og har kort lunte. Typisk har de viet livet til karrieren og er afhængige af et højt tempo i hverdagen, hvor de overhører ofte kroppens behov og følelser.

Hjerte-stress – symptomer

 • Spændinger i nakke, bryst og øvre ryg
 • Sitren i brystet
 • Høj puls
 • Søvnproblemer
 • Tissetrang
 • Svedige håndflader
 • Svimmelhed
 • Ondt i maven
 • Allergi
 • Vægttab
 • Ildelugtende sved
 • Tendens til infektioner
 • Psykiske symptomer
 • Koncentrationsbesvær
 • Hukommelsesbesvær
 • Svært ved at være nærværende
 • Tankemylder af fremtidstanker
 • Indre uro
 • Angst for at dø
 • Følelsen ikke at have tid nok
 • Hidsig

Årsager til  hjerte-stress

 

Fysisk: overaktivitet i hverdagen, overtræning, for mange aktiviter, overstimulering, opgaver og projekter, mangel på pauser og restitution, mangel på søvn så hjerte og tyndtarm ikke får hvile, uregelmæssig døgnrytme, spiser hele tiden så tyndtarmen hele tiden er aktiv. Højtliggende og hurtigt åndedræt, hvilket anspænder hjerteophænget og hjertet.

 

Psykisk: Utryg ved alt og derfor konstant angst, som stresser systemet. Færdes i et utrygt og stresset miljø så kroppen hele tiden er i alarmberedskab, eks. sociale miljøer, arbejdspladser, stressende forhold. Udsætter sig for farlige eller euforiske oplevelser.

 

Har du allerede opdaget det, vil være godt med et åndedræts forløb

 

Lever-stress

Lever-stress er en indadvendt stressform. Personen er ofte fastlåst i gamle følelser og handlingsmønstre. F.eks. orker de ikke at bryde med gamle spisevaner, selvom de ved, det ville være godt. Føler sig energiforladte, modløse og har tendens til angst.

Leverstress – symptomer

 

 • Fysiske symptomer
 • Spændinger i nakke og skuldre
 • Musklerne bliver stive
 • Manglende energi
 • Vægtøgning
 • Kvalme
 • Træthed
 • Problemer med synet
 • Psykiske symptomer
 • Tendens til depression
 • Ensomhedsfølelse
 • Mindreværd
 • Tungsindighed
 • Aggressivitet
 • Manglende nærvær
 • Indadvendthed
 • Angstanfald/angst for at leve

Årsager til lever-stress

Fysisk: Kan det være alt, hvad der belaster leverens funktioner. Manglende motion, et undertrykt åndedræt, usund mad, alkohol, rygning.

Psykisk: Fastholdelse af de følelser der belaster leveren; aggression, bitterhed, indadvendthed, indebrændthed. Årsagen til at leveren bliver stresset af den følelsesmæssige aktivitet, er at den hele tiden skal nedbryde de negative følelsers hormonelle aktivitet i blodet.

Mentalt: Responderer på udfordringer og forandringer med modstand og negativitet. Lukket og bedrevidende. Overbevisning om at andre mennesker ønsker personen dårligt. Negativ tankegang og indstilling til tingene.

Kendetegn: Hænger fast i fortiden, har modstand og er negativ

 

Var det her, du fandt årsagen til at melde dig til åndedræts forløb?

 

 

Nervesystemet

Vi har det centrale/perifere og det autonome nervesystem

Det Centrale nervesystem består af hjerne og rygmarven som er bygget op af nerveceller og nerve fibre.

Fra hjernen og rygmaven går der nerver ud i hele kroppen, det kaldes det perifere nervesystem.

 

Det autonome nervesystem

Det autonome nervesystem består af nerveceller, der ligger uden for centralnervesystemet. Det består af to modsat rettede nervesystemer, det sympatiske og det parasympatiske nervesystem. Det autonome nervesystem regulerer kroppens indre funktioner både under hvile og aktivitet. Det regulerer funktioner som hjertets aktivitet, muskulaturen i tarmen og kroppens kirtler, og fungerer automatisk, uden man selv bevidst kan kontrollere det.

 

Det sympatiske nervesystem styrer binyremaven og regulerer reaktioner på vrede og frygt og gør kroppen kampklar. Det vil sige, at det øger hjerteaktiviteten, får pulsen og blodtrykket til at stige, pumper blodet til musklerne, får blodsukkeret til at stige og udvider luftvejene og pupillerne.

 

Det parasympatiske nervesystem fremmer de reaktioner, som foregår i hvile og genopbygger kroppen. Det vil sige at det sænker hjerterytmen, puls og blodtryk, fremmer mavetarmkanalens fordøjelse og kirtlers aktivitet, tømmer blæren og tarm, styrker rollen ved forplantning og få pupillerne til at trække sig sammen. Desuden har dit åndedræt direkte adgang til det autonome nervesystem.

 

Er der en klokke, der ringer, når jeg nævner den bevidste vejrtrækning i forhold til stress, angst og smerter? Og de tilhørende sidegevinster?

 

JA… jeg skal da med på et åndedræts forløb

 

 

Åndedræts forløb

 

Det er noget, man vil høre mere og mere inden for de kommende år. Grunden til det er, som du måske allerede nu har opdaget, at dit bevidste åndedræt påvirker det autonome nervesystem.

Som du kan se, er der to systemer i det autonome nervesystem. Samtidig er der både den fysiske, mentale og psykiske tilgang til et åndedrætsforløb.

Derfor skal du være opmærksom på, hvilket åndedrætsforløb du vælger.

Alle åndedræts forløb er rigtig gode, men det har jo meget at sige, hvad du ønsker at få ud af det.

De fleste åndedræts forløb arbejder primært med den fysisk og mentale del og bevæger sig meget i de sympatiske nervesystem. De systemer vil ramme fint på Hjerte stress. Kan du huske, det var de mennesker, der hører til i den udadvendt stress-form. Personer med hjerte-stress er ofte flyvske, overaktive og har kort lunte. Typisk har de viet livet til karrieren og er afhængige af et højt tempo i hverdagen, hvor de ofte overhører kroppens behov og følelser.

For størstedelen af den danske befolkning, der ligger i en stress situation, er begge stressformer involveret, så derfor mangler den psykiske del i størstedelen af de åndedrætsforløb du kan vælge.

Jeg har derfor valgt uddanne mig som åndedrætsterapeut inden for den metode, der hedder ”det lille barn” hos Lise-Lotte Larsen.

Her arbejder jeg med fundamentet og berører både det fysiske, mentale og det psykiske.

Du vil opleve at møde dine smerter i kroppen, og du vil opnå gennem dit bevidste åndedræt at få kontakt med de følelser, der sidder i klemme i kroppen. Kan du huske, at det sympatiske nervesystem regulerer reaktioner på vrede og frygt, hvor det parasympatiske nervesystem fremmer de reaktioner, som foregår i hvile og genopbygger kroppen.

 

På den måde rummer den bevidste vejrtrækning ”det lille barn” ved at arbejde med begge systemer og især det parasympatiske nervesystem hvor du møder, regulerer og genopbygger din krop.

Nu er du blevet klædt på til at vurdere, hvor og hvornår du skal med på et åndedrætsforløb, der kan flytte din livskvalitet til et bedre niveau. Man skal absolut ikke fejle noget for at deltage på et åndedrætsforløb, da det bevidste åndedræt er noget alle vil få gavn af.

 

JA TAK…..Jeg vil gerne flytte min livskvalitet og genoprette min krop via nervesystemet

 

Jeg vil se frem til at se dig på mit åndedrætshold

Hilsen

Keven Søgård Bruun

 

Læs også om Body SDS behandlingen der sammen med X39 er en god kombi til åndedræts forløb.